Рижото со аспарагус и пармезан
Состојки
- 220гр. ориз
- 300гр. аспарагус
- 1 мала главица кромид
- 4 лажици пармезан
- 30гр. путер
- по потреба топла вода
- по потреба сол. црн бибер, маслиново масло
Подготовка
Во тава на оган ставете маслиново масло и додајте го сецканиот кромид.
Пржете додека кромидот малку омекне, а потоа додајте го оризот.
На тиво оган продолжете со пржење уште 3-4 минути па додајте го аспарагусот исечен на мали кругови.
Налејте неколку црпалки топла вода и оставете да се готви на тивок оган со повремено промешување.
По потреба додавајте топла вода се додека се свари оризот.
Сосема на крај додајте го пармезанот и путерот.
Посолете малку и наросете црн бибер.
Измешајте убаво за да се растопи путерот.
Послужете го топло....добар апетит!