Испечати

Фрители од тиквички и рикота

Фрители од тиквички и рикота

Состојки

  • 1 помала тиквичка
  • 100гр. рикота
  • 150гр. брашно
  • 4 лажици пармезан
  • 1 јајце
  • 1 лажичка пециво
  • по потреба млеко
  • прстофат сол
  • малку црн бибер

Подготовка

Тиквичката изрендајте ја.
Јајцето изматете го и постепено додавајте го брашното измешано со пецивото.
Потоа додајте го пармезанот, рикотата, малку сол и бибер.
Со жица изматете.
Додајте ја и ренданата тиквичка. Ќе добиете густа смеса, затоа по потреба додајте млеко (не треба да биде ниту многу ретка).

Со лажица земајте од смесата и пржете во загреано масло.
Испржените фрители вадете ги на хартија за да се впие вишокот мрснотија.
Послужете ги топли.