Испечати

Двобојна попарена торта

Двобојна попарена торта

Состојки

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 5 лажици гриз
  • Рендана кора од 1 лимон
  • 6 лажици мелени ореви
  • 1 лажица Какао
  • 1 пециво
  • Шербет:
  • 300 гр шеќер
  • 300 мл. вода

Подготовка

Одвојте ги белките од жолчките.
Од белките и 3 лажици шеќер изматете цврст снег од белки.
Во друг сад, измиксирајте ги жолчките со 3 лажици шеќер, потоа додадете го снегот од белки. Додајте ги 3те лажици брашно, 3 лажици гриз и ренданата кора од лимон и пецивото.

Смесата поделете ја на 2 дела.
Во првиот дел додадете ги 2 те лажици гриз, а во другиот мелените ореви и какаото.
Во тркалезен плех бр. 28 обложен со хартија или намрсен и побрашнет сипете ја кафеавата смеса, сипете го сувото грозје (претходно потопено во рум и исцедено), над сувото грозје сипете ја жолтата смеса.
Печете во загреана рерна на 200 степени околу 20-30 мин. Колачот оладете го, исечете го и прелијте го до врелиот шербет претходно направен на вообичаен начин.