Грчки колачиња
Состојки
- 4 јајца
- 4 средни филџани шеќер
- 4 средни филџани масло
- 1 пециво
- 1/2 лажиче сода бикарбона
- 1/2 лажиче цимет
- 3 лажици мед
- 550-600 гр брашно
- мармалад по потреба за лепење на колачињата
- глазура
- 7 лажици вода
- 3 лажици шеќер
- 50 гр маргарин
- 130 гр чоколадо
- 100 гр кокос за декорација
Подготовка
Прво со миксер се матат јајцата со шеќерот, па се додаваат маслото, пецивото, содата бикарбона, циметот, мед и околу 600 гр брашно.
Сето убаво уште еднаш се измешува и со помош на 2 лажички се вадат мали топчиња во намрсен плех.
Се печат од 7-8 минути.
Ладни се лепат две по две со мармалад.
Се зема во раката едно колаче, до половина се потопува во подготвената глазура и се валка во кокос.
Напомена- мерицата, еден среден филџан содржи околу 100 гр .