Испечати

Кукурец

Кукурец

Состојки

  • 1 плетенка кукурец
  • 100 мл масло
  • 1 лажица нане
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 1 лажиче црвена пипер
  • 6 парчиња младо лукче
  • 1/2 лажиче бибер

Подготовка

Кукурецот ставете го во вода и ставете го на оган да зоврие. Истурете ја водата. Тоа повторете го уште еднаш. Во третата вода ставете мешан сув зачин, биберот и кукурецот и сварете го.
Во земјена тава, ставете ги парчињата кукурец, маслото и ставете ги во загреана рерна да се потпечат. Потоа ставете го исечканото лукче, нането, пиперот и дел од водата во која се вареше кукурецот. Вратете ја тавата во рерната да се пече. Цело време, додека се пече, преливајте го со течноста. На крајот, ако ви е многу течно, можете да го згуснете сосот со запршка.