Домашна торта со афион
Состојки
- за пандишпан
- 3 јајца
- 375 г. брашно
- 125 г. афион
- 125 г. мелени ораси
- 125 г. суво грозје
- 1,5 пакетче прашок за пециво
- 375 г. павлака
- 375 г. шеќер
- за фил
- 400 гр слатка павлака
- 200 грама шеќер
Подготовка
Прво афион го попаруваме со жешка вода. И сувото грозје попарете со жешка вода.
Се истура по 1 чаша жешка вода.
Печеме три пандишпани, прв со афион,в тор со суво грозје, трет со мелени ораси.
За секој пандишпан кршиме 1 јајце матимо со 125 гр. шеќер, после додаваме павлака, брашно, афион и пола пакетче пециво. Се убаво промешуваме со лажица и истураме во намачкан плех бр.26. печеме на 180 степени околу 25 минути.
Со истата постапка правимо со останато тесто, во следно ставимо суво грозје, во последно мелени ораси.
За фил
Павлаката ја матиме со шеќер.
Филуваме, сите пандишпани ги премачкуваме со павлака. Прво со ораси, втор со афион да биде во средина, трет со суво грозје.
Од горе намачкајте со павлака и ставете мелени ораси.
Оставете малку во фриждер на 1 саат.
Торта е многу вкусна пробајте!