Испечати

Пролетна салата со туна (Мексиканска салата)

Пролетна салата со туна (Мексиканска салата)

Состојки

  • 1 конзерва туна
  • 2-3 пиперки (зелена, црвена, жолта)
  • 2 поголеми домати
  • 1 конзерва (285гр.) пченка
  • 1 мала главица кромид
  • Дресинг
  • 1 лажица мешани зачини
  • 1 лажиче соја сос
  • 1/4 лажиче чили во прав
  • 1/4 лажиче шеќер
  • 1 лажица сенф
  • 2 лажици балзамико оцет
  • 2 лажици сув власец
  • 4 лажици маслиново масло
  • сок од 1/2 лимон
  • сол, бибер

Подготовка

Туната исцедете ја и ставете ја во еден длабок сад. Пиперките исечкајте ги на коцки, а кромидот на тенки полу кругови. На доматите извадете им го семето и нив исечкајте ги на коцки. Пченката исцедете ја и заедно со другиот зеленчук додадете ја во садот.
На страна во помал длабок сад, ставете ги сите состојки за дресингот и убаво измешајте со жица за матење. Налијте ја салатата. Посолете и побиберете по вкус.
Пред да послужите, оставете ја салатата барем 2 часа да отстои во фрижидер.

Салатава може да замени и цел оброк. Одлично оди со интегрален леб.
Кој не сака чили, може да го замени со кари и така е вкусно. Доколку ви останало печено месо од претходниот ден може да го употребите за оваа салата наместо туна.