Испечати

Посен гулаш со печурки

Посен гулаш со печурки

Состојки

  • 800гр кромид
  • 3-4 моркови
  • 450гр свежи шампињони
  • 1 чаша доматно пире
  • 5 листови ловор
  • 1 лажичка црн бибер
  • 1 лажица зачин
  • 1 лажица буковец
  • 150мл бело вино

Подготовка

Кромидот се сецка на парчиња. Морковот се чистии се сече на ситни коцки. Печурките се лупати се сецкаат на поситни парчиња.
Во подлабок сад се става кромидот, морковот, печурките и се налева со една чаша вода.
Во садот се додава ловоровиот лист и се става да се вари на потивок оган околу 80 минути. Повремено се протресува и после 80 минути се додава доматното пире, зачините и виното.
Се остава уште 30 минути да врие, а потоа се сервира со тестенини или како самостоен оброк.