Испечати

Зелен ролат со фил од павлака и варени јајца

Зелен ролат со фил од павлака и варени јајца

Состојки

  • тесто
  • 4 јајца
  • 1/2 лажиче сол
  • 150 мл јогурт
  • 5 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 400 гр исчистен бланширан спанаќ
  • за фил
  • 200 гр кисела павлака
  • 1/4 лажиче сенф
  • 180 гр сецкана шунка
  • 4 варени и сецкани белки
  • 2 лажички путер
  • 4 рендани варени жолчки
  • 100 гр кисела павлака
  • 60 гр рендан кашкавал

Подготовка

За тестото се матат јајцата, со солта, се додаваат јогурт, пециво, брашно, спанаќот.
Се истура во плех обложен со хартија и се печи.
Испеченото тесто се витка во влажна крпа.
На страна се соединуваат белките, шунката, путерот, павлаката и сенфот.
Се отвора тестото од крпата, се премачкува со филот и врз него на ситно се рендаат жолчките од варените јајца.
Убаво се стега и се завиткува ролат. Се витка во фолија и се чува во фрижидер 2 часа.
Се премачкува со павлака, се наросува со рендан кашкавал и се сечи на парчиња.

Се сервира.л