Араванија со шербет
Состојки
- 6 јајца
- 8 лажици шеќер
- 14 лажици гриз
- 3 лажици брашно
- 1 пециво
- 1 ванила
- Шербет
- 900 гр шеќер
- 900 гр вода
Подготовка
Ова е навистина брз и вкусен десерт.
Во длабок сад ги матиме јајцата и шеќерот. Потоа постепено ги додаваме гризот, брашното, пецивото и ванилата. Матиме уште 6-7 мин и смесата ја истураме во подмачкана тава.
Тавата ја ставаме во загреана рерна на 200 степени.
Печеме околу 20 мин.
За шербетот, се вари водата со шеќерот додека не зоврие.
За да бидете сигурни кога араванијата е печена можете да проверите со чепкалка. Испечената и ладна араванија ја полеваме со топол шербет..........ДОБАР АПЕТИТ!