Испечати

Варени ѓевреци (посно)

Варени ѓевреци (посно)

Состојки

  • 500гр брашно
  • 3 лажици шеќер
  • половина лажица сол
  • 1.5 лажица класец
  • Се меси со 250мл млеко млако 250мл вода млака
  • За варење
  • 3 лажици шеќер
  • 1.5кг вода

Подготовка

Од состојките се прави тесто и се остава да дојде околу 1 час.
Тестото се дели на 30-32 колачиња. Од секое колаче со помош на рака направете кругови (ѓеврек).
Во тенџере на оган ставте ги 3-те лажици шеќер и растопете ги, додајте ја водата и оставте да се растопи шеќерот. Откако ќе ре растопи варете ги ѓевреците во тенџерето 30 секунди од една страна 30 секунди од другата страна.
Сварените ѓевреци посипете ги со сусам од двете страни и ставте ги на плех за печење претходно намачкан со зејтин. Печете додека да добиете златно-кафеава боја откако ќе ги испечете оставте ги да зорат околу 10-15 мин.Добар апетит.