Испечати

Похувани печени филети со прилог

Похувани печени филети со прилог

Состојки

  • 1кг филети ослич
  • 2 јајца
  • 100гр презла
  • 50гр сусам
  • 50гр пченкарно брашно
  • 1кг. компири
  • 2 кисели краставички
  • 2 моркови
  • 200гр грашок свеж
  • 2 кромитки
  • 1/2 филџан зејтин
  • зачини (оригано,машан зачин,бибер,сув магданос,сол)
  • 1 лимон

Подготовка

Подготовка
1. Филетите ги одмрзнуваме и обложуваме на крпа за да ги впие вишокот на течности. Јајцата ги матиме со лажица и во нив додаваме мешан зачин, оригано, бибер и сув магданос. Презлата ја мешаме со брашното и сусамот, филетите ги валкаме во јајца и потоа во презла. Вака подготвената риба ја ставаме во тава обложена со хартија на која многу малку и капнуваме зејтин. Рибата ја печеме со затворен капак 30 минути а потоа капакот го тргаме и допечуваме уште 15минути.
2. Компирите варени ситно ги дробиме, кромидот, киселите краставички, морковот предходно варен исто така ситно ги сечеме го додаваме варениот грашокот. Целата смеса ја посолуваме и попаруваме со пола филџан зејтин во нејзе додаваме и сок од еден цеден лимон промешуваме.
Декорираме со лимон и свежи шери домати.
Доколку ги исклучите јајцата добивате преубаво посно јадење.
Добар апетит!