Похувани печени филети со прилог
Состојки
- 1кг филети ослич
- 2 јајца
- 100гр презла
- 50гр сусам
- 50гр пченкарно брашно
- 1кг. компири
- 2 кисели краставички
- 2 моркови
- 200гр грашок свеж
- 2 кромитки
- 1/2 филџан зејтин
- зачини (оригано,машан зачин,бибер,сув магданос,сол)
- 1 лимон
Подготовка
Подготовка
1. Филетите ги одмрзнуваме и обложуваме на крпа за да ги впие вишокот на течности. Јајцата ги матиме со лажица и во нив додаваме мешан зачин, оригано, бибер и сув магданос. Презлата ја мешаме со брашното и сусамот, филетите ги валкаме во јајца и потоа во презла. Вака подготвената риба ја ставаме во тава обложена со хартија на која многу малку и капнуваме зејтин. Рибата ја печеме со затворен капак 30 минути а потоа капакот го тргаме и допечуваме уште 15минути.
2. Компирите варени ситно ги дробиме, кромидот, киселите краставички, морковот предходно варен исто така ситно ги сечеме го додаваме варениот грашокот. Целата смеса ја посолуваме и попаруваме со пола филџан зејтин во нејзе додаваме и сок од еден цеден лимон промешуваме.
Декорираме со лимон и свежи шери домати.
Доколку ги исклучите јајцата добивате преубаво посно јадење.
Добар апетит!