Видео рецепт: Трилече торта
Состојки
- За ТЕСТО ќе ви треба:
- 6 јајца
- 300 гр. шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 300 гр. брашно
- 1 прашак за печиво
- За ПРЕЛИВ ќе ви треба:
- 1 л. млеко (3,8% масленост)
- 750 мл. слатка павлака (за матење)
- 250 мл. млеко за кафе (10% масленост)
- За КАРАМЕЛ ќе ви треба:
- 300 гр. шеќер
- 170 мл. вода
- 230 мл. слатка павлака (за матење)
- 2 лажици путер
- прстофат сол
- ½ лажичка екстракт од ванила
Денес ќе готвиме заедно со Невена, готвач член на нашата веб-страница. Невена ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Трилече торта.
Трилече тортата е популарен десерт, кој се подготвува со 3 вида на млеко, или млечни производи. Одозгора го преливме со млечен карамел, кој му дава сладок вкус и прекрасна арома!
Подготовка
Чекор 1: Најпрво одвојте ги белките и жолчките од јајцата. Белките изматете ги со шеќерот цврсто како шлаг, па додавајте ги жолчките една по една и продолжете со матењето да се соедини смесата. Потоа додадете го брашното заедно со прашокот за печиво и измешајте.
Чекор 2: Премачкајте ја со малку путер малата Ростер тава, па истурете ја смесата во неа. Печете во загреана рерна на 200 степени првите 10 минути, потоа намалете ја температурата на 180 и печете уште 20 минути.
Оставете го тестото да олади за да биде млако.
Чекор 3: Во меѓувреме измешајте ги сите видови на млеко.
Млакото тесто превртете го на крпа и во тавата истурете половина од измешаното млеко. Во него ставете го тестото како што е превртено и над него прелијте го остатокот од млекото.
Оставете го да впие од млекото околу 2 часа. Потоа исечете го на коцки со пластична алатка, покријте го со фолија, и ставете го во фрижидер неколку часа добро да се разлади.
Чекор 4: За подготовка на карамелот, измешајте ги шеќерот и водата, и ставете ги на средна ниска температура додека се растопи шеќерот. Повремено протресувајте го садот, или промешајте.
Потоа, зголемете ја температурата на средна висока и оставете да врие додека добие светло кафена боја.
Чекор 5: Намалете ја температурата на ниска, па полека додајте ја слатката павлака со постојано мешање. Притоа се создава многу пена, внимавајте да не се изгорите. Мешајте додека се изедначат состојките и тргнете го од оган.
Додајте ги путерот, солта, ванилата и мешајте додека се стопи путерот. Оставете го да се излади.
Чекор 6: Сервирајте парче торта и прелијте го со една црпалка од карамелот. Потоа, уживајте!
СОВЕТ: Доколку најдете готов карамел, може да употребите и таков. Но, ние сепак ви препорачуваме да се обидете самите да го направите, затоа што го надополнува рецептот со одличен вкус!