Малинасти ролат
Состојки
- кора
- 5 јајца
- 8 лажици шеќер
- 5 лажици брашно
- 1 пециво
- фил
- 300гр малини
- 100мл вода
- 150гр шеќер
- 4 лажици нишесте
- 1 кесичка шлаг пена
- 150мл кисела павлака
Подготовка
Јајцата се матат со шеќерот додека запенат и потоа се додава брашното и пецивото. Се пече кора во поголем плех на хартија. Се пече 12-15 минути на 180 степени. Уште топла кората се витка во ролат со помош на хартијата од плехот и се остава така да се олади.
Малините заедно со водата се ставаат на оган. Кон зовриените малини се додава и шеќерот да се растопи.
Нишестето се раствара во павлаката и се додава кон малините и се вари густ крем.
Кон оладениот крем се додава шлагот изматен по упатството на кесичката и се добива убав кремаст фил со кој се премачкува ролатот. Така премачкан се рола и се прелива по желба. Кај мене тоа беше шлаг пена со малку сок од малините и бела чоколада.
Вкусен освежителен ролат со прекрасен мирис и вкус.