Зимски ручек
Состојки
- 700 гр компири
- 200 гр сецкана сланина + 1 мала главица кромид
- 150 мл масло
- 1 готова крем супа од печурки
- 800 мл вода
- 200 мл млеко
- Гарнирање
- 500 гр прокељ
- салата марула
Подготовка
Прв пат го направив овој ручек и сега ќе биде често на нашата трпеза.
Најпрво се сечат компирите на коцки се става масло и сол и се ставаат во ватростално тавче да се печат во загреана релна 20мин.
Додека се печат се прави преливот од супата. Се става во тенџере 800мл вода и 200млеко. Се додава супата од печурки и се вари 10 мин.
Настрана се сецка сланината и кромидот и се истура врз полупечените компири. Потоа се става супата од печурки и се меша со дрвена лажица.(значи кромидот и сланината НЕ се пржат). Ова се печи на 250С-35мин.-додека не се впие скоро половината од течноста.
Настрана се вари во солена вода прокељот 10мин. Се цеди и се пржи во тавче со загреано масло. Се додава сол и бибер и малку презла. Овој ручек потсетува на мусака но во нова верзија. Наздравје!