Видео рецепт: Пилешка егзотика
Состојки
- 1 кг. пилешки стек
- 1 рака суви кајсии
- 1 лажичка црвен пипер
- 250 гр. Пелати домати
- 125 мл. крем (слатка) павлака
- 50 мл. бело вино
- 1 главица кромид
- Ќе ви треба и:
- сол, бибер и маслиново масло
Фичо ќе ви покаже како да го искористите најновото тавче на Делимано со една Пилешка Егзотика! Се работи за Трилогија Диеталниот сад од Делимано. Пробајте го и раскажете ги вашите искуства!
Подготовка
Чекор 1: Една рака суви кајсии ги ставате во зовриена вода и ги оставате да стојат околу 15 минути.
Потоа земате 2-3 парчиња свеж пилешки стек, го сечете на парчиња како што тоа го направи Фичо, го зачинувате со црвен пипер, црн бибер, го посолувате и го оставате и него да отстои – на тој начин месото ќе ги впие зачините.
Чекор 2: Земате главица кромид, ја сечкате на покрупни парчиња, како што ви покажа Фичо во видеото, малце го пропржувате на посилен оган, потоа го намалувате оганот и го додавате пилешкото да се потпржи со малку бело вино.
Потоа го оставате да се динста со уште малку бело вино.
Чекор 3: Потоа ги цедите кајсиите од водата и ги додавате во пилешкото, па ги додавате крупно исечканите Пелати домати и крем павлаката.
Чекор 4: Поклопувате со капак и динстате околу 15-20 минути. Во овој сад не е потребно долго готвење, но Фичо реши да ги остави подолго од предвиденото, за да ги спои вкусовите и да добие вистинска егзотика!
Чекор 5: Откако ќе биде добро зготвено сервирате врз листови марула, со убаво лепче.
СОВЕТ: Кајсиите и крем павлаката ќе го пребијат киселиот вкус на Пелати доматите, така немате потреба да користите шеќер. Секогаш користете млечна крем павлака, од причина што е по здрава и далеку повкусна! Избегнувајте го саламуреното месо! –Саламурата ги уништува сите корисни работи во месото!