Штрудла со тиква и фил од јаболка
Состојки
- тесто
- 1 кг брашно
- 250 гр варена пасирана тиква
- 100 гр шеќер
- 1 квасец
- 250 мл млеко
- 50 мл масло
- фил
- 5-6 јаболка
- 100 гр шекер
- 50 гр суво грозје
- 50 гр мелени ореви
- 50 гр мелени бисквити
- 1 цимет
Подготовка
Се замесува тесто и се остава да стаса.
Јаболката се рендат и се соединуваат со останатите состојки, но филот го правев кога веке тестото е готово за да не поцрнат јаболката.
Стасаното тесто се дели на 4 дела. Секој дел се сука во правоаголник и се става фил на едната страна, па се мота ролат. Сите четири ролати се редат во плех и се остават да стасат уште малку и се печат на 200степени.
Изладени се сечат на парчиња и се посипуват со шеќер во прав