Испечати

Штрудла со тиква и фил од јаболка

Штрудла со тиква и фил од јаболка

Состојки

  • тесто
  • 1 кг брашно
  • 250 гр варена пасирана тиква
  • 100 гр шеќер
  • 1 квасец
  • 250 мл млеко
  • 50 мл масло
  • фил
  • 5-6 јаболка
  • 100 гр шекер
  • 50 гр суво грозје
  • 50 гр мелени ореви
  • 50 гр мелени бисквити
  • 1 цимет

Подготовка

Се замесува тесто и се остава да стаса.
Јаболката се рендат и се соединуваат со останатите состојки, но филот го правев кога веке тестото е готово за да не поцрнат јаболката.
Стасаното тесто се дели на 4 дела. Секој дел се сука во правоаголник и се става фил на едната страна, па се мота ролат. Сите четири ролати се редат во плех и се остават да стасат уште малку и се печат на 200степени.
Изладени се сечат на парчиња и се посипуват со шеќер во прав