Испечати

Мачмаловка со џем

Мачмаловка со џем

Состојки

  • 4 жолчки
  • 200 гр шеќер
  • 200 гр млеко
  • 100 гр зејтин
  • 200 гр брашно
  • 1-2 лажици какао
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • 3 лажици мармалад (по вкус)
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 4 белки
  • 15 лажици шеќер

Подготовка

Во длабок сад со миксер ги матиме жолчките и потоа го додаваме шеќерот, млекото, зејтинот, брашното, какаото, пецивото и ванилата. Откако добро ќе го изматиме во намрсено тавче со број 30 ги ставаме изматените состојки и печеме во рерна 25 мин. на 180 степени.
Откако ќе се испече жешко тестото го мачкаме со мармалад.

Во сад ги матиме белките со шеќерот и ги истураме врз тестото со мармалад и сето тоа го ставаме во исклучена рерна 5 мин.

На страна го топиме чоколадото и го истураме врз шлагот. Тортата се сече ладна на коцки.
Ова е омилената торта на мојот сопруг. ДОБАР АПЕТИТ