Испечати

Ќофтиња од леќа

Ќофтиња од леќа

Состојки

  • 70гр. леќа
  • 1 главица кромид
  • 2 кришки леб
  • 1 јајце
  • 1 лажица пармезан
  • 2-3 лажици лебни трошки
  • по потреба млеко(за потопување на лебот)
  • по потреба сол,црн бибер, масло
  • Лебни трошки за увалкување на ќофтињата

Подготовка

Сварете ја леќата, а потоа пропржете ја со ренданиот кромид.
Оставете да се олади.
Откако леќата ќе се олади додајте го лебот (претходно потопен со млеко и добро исцеден), јајцето, пармезанот и лебните трошки.
Посолете и наросете црн бибер.

Од смесата формирајте ќофтиња, увалкајте ги во лебни трошки и пржете во загреано малсо.

Испржените ќофтиња извадете ги на кујнска хартија да се отстрани вишокот мрснотија и послужете ги со свежа салата.