Испечати

Јафа торта

Јафа торта

Состојки

  • 14 лажици шеќер
  • 14 јајца
  • 14 лажици мелен лешник
  • 5 лажици брашно
  • 2 лажички масло
  • 1/2 кора од лимон
  • 1/2лажиче пециво
  • за бел фил
  • 1 литар млеко
  • 8 лажици шеќер
  • 250 гр маргарин
  • 100 гр бело чоколадо
  • 8 лажици густин
  • за чоколаден фил
  • 100 мл млеко
  • 150 гр шеќер
  • 200 гр мелен орев
  • 100 гр црно чоколадо
  • 125 гр маргарин
  • 1 пудинг со вкус на чоколадо
  • 300 мл млеко
  • 3 лажици шеќер
  • 500 гр ресани
  • 200 мл сок од портокал
  • 2 кеси бел шлаг
  • 200 мл млеко

Подготовка

Се матат 14 јајца со 14 лажици шеќер, се додаваат 14 лажици мелени лешници, 5 лаж. брашно, 2 лажици зејтин, кора од лимон и пола пециво.
Од оваа смеса се печат 2 правоаголни кори и се сечат на пола по должина.(значи 4 кори)

За белиот фил во тенџере се става млекото, шеќерот, густинот и се вари до згуснување. Се додава изматениот маргарин и 100 гр растопено бело чоколадо
За црн фил во тенџере на оган се става млекото со шеќерот да зоврие, му се додаваат оревите и се лади. Се додава 100 гр црно растопено чоколадо и еден пудинг од чоколадо сварен во 300 мл млеко со 3 лажици шеќер. Се додава и изматениот маргарин.

Начин на редење
Кора, бел фил, ресани потопени во сок од портокал со кафениот дел надолу, бел фил, кора, црн фил, кора бел фил, ресани, бел фил, кора, црн фил.
Се украсува со 2 бели шлага по желба.