Тестенини со цвекло и фстаци
Состојки
- 300 гр тестенини во вид на школки или по желба
- 250 гр варено цвекло
- 30 гр фстаци
- 200 гр крем сирење
- 1 лажица путер
- по вкус сол и бибер
Подготовка
Цвеклото се сецка на мали коцки и заедно со фстаците се ставаат во блендер. Се блендират додека се изедначат и се добие кашеста смеса.
Смесата се става во голема длабока чинија, се додава крем сирењето, сол и бибер по вкус и се меша.
Во меѓувреме се варат тестенините во посолена вода, се цедат и се додаваат во сосот од цвекло. Се додава путерот и убаво се мешаат.
Се служат одма посипани со пармезан.
Комбинацијата можеби ќе ви изгледа интересна, но доколку сакате цвекло еве ви предлог да пробате, може ќе ви се допадне.