Испечати

Зимска ролада

Зимска ролада

Состојки

  • Тесто
  • 500 гр брашно
  • 100 гр маргарин
  • 100 гр шеќер
  • 40 гр квасец
  • 200 мл млако млеко
  • 2 јајца
  • Фил
  • 50 гр маргарин
  • 100 гр шеќер
  • 2 лајчиња цимет
  • 250 гр суво грозје
  • 150 гр толчени ореви
  • малку морско оревче
  • 5 резанки аранчини (зашеќерена кора од портокал)сечкани на коцки

Подготовка

Ова тесто е за две ролади долги колку големиот плех од шпоретот.Но јас ги правам во длабока долга тепсија која е долга ,а тесна за роладите да одат во висина ,а не да бидат сплоснати и широки.

Значи се замесува тесто од сите состојки и се остава да кисне 15 мин на топло. Потоа се премесува убаво тестото и се дели на 2 дела. Се сука кора и се премачкува со половина од филот и се витка во ролат. Истото се повторува и со другото тесто. Се оставаат во длабок долг плех и се оставаат да надојдат 40мин.
Се печи во загреана релна 20мин/180С.
Кога ќе се испечат роладите се премачкуваат со стопен маргарин и се наросуваат обилно со шеќер во прав и се завиткуваат во најлонска фолија. Може да стојат и две недели.
Наздравје!