Страчатела торта
Состојки
- Пандишпан
- 4 јајца
- 10 лажици шеќер
- 1 ванила
- 8 лажици масло
- 8 лажици брашно
- 2 лажици какао
- 1 прашак за пециво
- Фил
- 350 гр слатка павлака
- 2 лажици мед
- 170 гр кондензирано млеко
- 100 гр рендана чоколада за готвење
Подготовка
Подготовка на пандишпанот
Јајцата, шеќерот и ванилата изматете ги во светла кремаста смеса. Додајте го маслото ималку изматете го. Брашното, какаото и пецивото измешајте ги и додајте ги во смесата и со лажица убаво измешајте ги.
Смесата истурете ја во подмачкан со путер и набрашнет калап (26) и ставете ја да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 15 мин.
Печениот пандишпан оставете го да олади и подгответе го филот.
Слатката павлака со медот изматете ја додека се зацврсти потоа додајте го кондензираното млеко и доизматите да се изедначат. На крај додајте ја чололадата и измешајте ја со лажица.
Пандишпанот исечете го на половина. Исфиловајте го на средина со половина од филот и половина одозгора.
Оставете ја во фрижидер малку да се излади, потоа послужете ја.