Испечати

Страчатела торта

Страчатела торта

Состојки

  • Пандишпан
  • 4 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 8 лажици масло
  • 8 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1 прашак за пециво
  • Фил
  • 350 гр слатка павлака
  • 2 лажици мед
  • 170 гр кондензирано млеко
  • 100 гр рендана чоколада за готвење

Подготовка

Подготовка на пандишпанот
Јајцата, шеќерот и ванилата изматете ги во светла кремаста смеса. Додајте го маслото ималку изматете го. Брашното, какаото и пецивото измешајте ги и додајте ги во смесата и со лажица убаво измешајте ги.
Смесата истурете ја во подмачкан со путер и набрашнет калап (26) и ставете ја да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 15 мин.
Печениот пандишпан оставете го да олади и подгответе го филот.

Слатката павлака со медот изматете ја додека се зацврсти потоа додајте го кондензираното млеко и доизматите да се изедначат. На крај додајте ја чололадата и измешајте ја со лажица.
Пандишпанот исечете го на половина. Исфиловајте го на средина со половина од филот и половина одозгора.
Оставете ја во фрижидер малку да се излади, потоа послужете ја.