Испечати

Посна тава ориз со туна

Посна тава ориз со туна

Состојки

  • 1 чаша ориз
  • 3 и пол чаши вода
  • 1/2 чаша доматен сос
  • 1 главица кромид
  • 1 морков
  • 1 лажица лимонов сок
  • по вкус црн бибер, мешан сув зачин, оригано
  • 2-3 ловоров лист
  • 2 конзерви туна

Подготовка

На малку масло кратко пропржете го сецканиот кромид. Додајте го рендан морковот, пропржете пак кратко, па додајте го оризот пржејќи го и него уште 2-3 мин. Се додаваат и 2те конзерви туна.
Додадете ја водата и доматниот сос, зачинете, па додадете го лимоновиот сок и ловоровите ливчиња.
Печете во загреана рерна на 220-230Ц околу половина час, односно додека течноста на испари.
Послужете со свежа салата или туршија.
* Користена чаша од 250 мл