Пржени јаболка
Состојки
- 4 јаболка
- 2 јајца
- 250 гр. шеќер
- 250 гр. брашно
- 100 мл млеко
- 1 ванила
- 100 мл зејтин
- 1 пакетче (8-10 гр) канела (цимет)
Подготовка
Потребни ви се јаболка од сортата Боскоп, ги има кај нас под друго име. Киселкасти се, ароматични и не баш угледни, но токму тие имаат најубав вкус за готвење.
1. Изматете ги јајцата, додадете го шеќерот, брашното, млекото, ванилата
2. Излупете ги јаболката, исчистете ги во средина и исечете ги на кругови
3. Загрејте го зејтинот и секое парче натопено во јајцата, спуштајте го да се пржи
4. Температурата треба да биде доволна силна, но да не горат
5. Сервирајте ги посипени со цимет.ц
Десертот е едноставен, но преубав, уживајте!