Егзотични пралини
Состојки
- полнење
- 100 гр суви кајсии
- 100 гр суви смокви
- 100 гр мелени ореви
- 2 лажици мед
- за премачкување
- 300 гр млечна чоколада
- 9 лажици масло
Подготовка
Кајсиите и смоквите се сецкаат ситно, се додават оревите и медот. Се промешува убаво да се сврзат состојките.
Претходно премачканите калапи се полнат со филот и се затвараат со слој чоколадо. Калапите се премачкуваат со силиконско четче, се ставаат во фрижидер да се оладат и се премачуваат повторно.
Доколку има потреба се премачкуваат и по трет пат. Се ставаат калапите во фрижидер да се стегнат.
Стегнатите колачиња се вадат од калапите и се разбира дегустација....