Брза хељдопита со сирење
Состојки
- 5 јајца
- 100 мл млеко (и + ако е потребно)
- 50 мл масло
- 15 полни лажици брашно
- 1/2 лажиче сода бикарбона
- малку сол, по вкус
- 1 преполна лажица кисела павлака
- 150-200 гр сирење
- За посипување-сусам
Подготовка
Кремасто и густо изматете ги јајцата.
Додајте ги млекото и маслото и со лажица вмешајте ги останатите состојки, од кои на крај ќе го вмешате и издробеното сирење.
Доколку сметате дека ви е густа, а треба да е малку погусто од густината за подготовка на еден кекс (фото) додадете уште малку млеко. Додавањето на млеко всушност зависи од брашното, кое во случајот се мери во лажици.
Ставете го во добро намастено тавче (кај мене бр 28), посипете го одозгора со сусам и печете го на 190 степени околу 20 мин., односно додека благо не потемни одозгора и на допир ја добие потребната цврстина.
Одлична е и топла и ладна, а ви ја препорачувам да ја сервирате со кисела павлака.