Витаминска десертна крема
Состојки
- 1л. вода за јаболката
- 1 портокал
- 4 јаболка
- 200гр. брашно од гриз
- 1 кесичка пудинг од ванила
- 300мл. вода за пудинг
- 15 лажици шеќер
- За декорација
- 50гр. чоколадни капки или сечкано цоколадо
- 50гр. амарети кекси
- малку цимет и шеќер во прав
Подготовка
1. Јаболката ги лупиме, ги сецкаме на парчиња и ги додаваме во тенџере со водата да се варат додека не омекнат.
2. Откако ќе омекнат јаболката ги вадиме од водата со цеделка, ги пасираме со вилушка и повторно го додаваме во тенџерето со водата да се варат.
3. Прашокот за пудинг, брашното од гриз и шеќерот ги мешаме со водата и сокот од портокал и ги додаваме во тенџерето со јаболките и мешаме си жица за матење додека смесата не се згусти.
4. Топлата крема ја пасираме со блендер и ја додаваме во влажни чаши.
5. Декорираме со чоколадо и амарети кои според мене преубаво се спојуват со кремата, наросуваме со малку канела и шеќер во прав.
6. Пред послужување подобро е кремата да помине 3 часа во фрижедер.