Пекарски кифли со квасец и пециво
Состојки
- 600 мл млеко
- 250 мл масло
- 1 јајце
- 1,5 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 700-800 гр брашно
- 1 квасец
- 1/2 пакетче пециво
- за одозгора
- 1 јајце
- 100 гр маргарин сечен на коцки
- 50 гр сусам
Подготовка
Прво се остава квасецот со шеќерот и млекото да ватасаат, па се додаваат останатите состојки, се замесува средно тесто и се дели на 40-50 топчиња.
Секое топче се расукува во мала коричка по должина, на крајот се засекува со ножот 4-5 пати, но не до крај и се виткаат кифли.
Се редат во плех, се премачкуваат со изматено јајце, се наросуваат со сусам, се става по едно парченце маргарин, киснат 20 минути и се печат на 200 степени окулу 20-30 мин, зависно од рерната.