Испечати

Посни кифли со маслинки и кашкавал

Посни кифли со маслинки и кашкавал

Состојки

  • 1 кг брашно
  • 1 квасец
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 1-2 лажици сол
  • 50 мл масло за јадење
  • 1 лажица мелена сол
  • по потреба маргарин
  • по потреба топла вода
  • 200-250 гр кашкавал (растителен)
  • 15-20 маслинки
  • 1 лажица афион (за врз кифлите)

Подготовка

1. Квасецот се остава да стаса со малку млака вода
2. Брашното, квасецот, солта, шеќерот и маслото за јадење се замесуваат со топлата вода
3. Маслинките и кашкавалот се сечкаат на поситни коцки
4. Тестото се остава да се одмори, да нарасне околу 30-40 минути
5. Повторно се размесува откако ќе нарасне и се додава во него мелената сол (јас ставив околу 1 лажица)
6. Веднаш се дели тестото на неколку топчиња (бројот зависи од тоа колку големи ќе сакате да ви бидат кифлите-јас го поделив на 20 топчиња)
7. Секое топче се рассукува во коричка мала и на неа се реди од кашкавалот и маслинките, се попрскува пак со мелена сол и се додава по мало парченце маргарин
8. Коричката се витка како ролат, а притоа се завратуваат краевите на коричката за да не излезе филот надвор или да не истече кашкавалот
9. Се редат во тава за печење премачкана со маргарин
10. На секоја кифла озгора се става по мало парче маргарин и се попрскува со мелена сол и афион
11. Се оставаат кифлите да нараснат околу 30 минути
12. Се печат на температура од 180 С околу 20 минути
  Пријатен појадок !