Испечати

Баклава со афион

Баклава со афион

Состојки

  • 500 гр. тенки кори за баклава
  • За фил
  • 3 јајца
  • 2 чаши (200 мл.) шеќер
  • 1 чаша масло
  • 1 чаша млеко
  • 250 гр. афион
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • За шербет
  • 4,5 чаши шеќер
  • 3 чаши вода
  • 1 ванилин шеќер

Подготовка

Имам пробано многу баклави, ама оваа се топи во уста и не можеш да застанеш на едно парче - затоа внимавајте...опасно по линија!

Па да започнеме - се мешаат сите состојки за филот во длабок сад.

Во подмачкан правоаголен плех се става една кора и се попрскува со масло. Врз неа се реди втора кора и таа се прска со масло и така по ред се ставаат вкупно 5 кори. Настрана за на крај, се тргаат уште 5 кори.

6-тата кора се прска со филот и така се продолжува додека не се потрошат сите кори и филот. Потоа се доредуваат 5-те кори кои ги тргнавме настрана кои при тоа се прскаат со масло и минерална вода.

Баклавата се сече и се става да се пече најпрво на 250 степени додека зе зацрви, а потоа температурата се намалува на 100 степени, за да се досуши филот. Печењето трае околу 1,5 часа.

При крај на печењето, се подготвува шербетот - се мешаат сите состојки и се остава кратко да поврие.
Баклавата малку оладена, се прелива со малку оладениот шербет.

Пробајте. Јас не смеам повторно да ја направам - ха,ха,ха...