Испечати

Баклава со бело чоколадо

Баклава со бело чоколадо

Состојки

  • 1/2 кг кори за баклава
  • 300 гр бело чоколадо рендано
  • 300 гр сецкани ореви
  • 250 гр маргарин
  • шербет
  • 750 гр шеќер
  • 500 мл вода
  • 2 ванили

Подготовка

Многу едноставна баклава, моја омилена.
Се земат по две кори, се стават една врз друга и на едниот крај се посолува од филот (оревите и чоколадото) и се мота ролат.
Се редат ролатите во плех и се сечат на парчиња. Маргаринот се топи и се прелева врз баклавата, се става во загреана рерна на 200 и се пече да зарумени(околу 25 минути).
Изладената баклава се прелева со топол шербет. Вистинско слатко задоволство ммм....