Нанаимо барс
Состојки
- -подлога-
- 125 гр путер
- 70 гр шеќер
- 5 лажици какао
- 1 јајце
- 165 гр мелени плазма бисквити
- 100 гр кокос
- 100 гр ситно сецкани потпечени бадеми
- -крем слој-
- 100 гр путер
- 80 мл слатка павлака
- 1 пак. прашок за пудинг од ванила
- 200 гр шеќер во прав
- -глазура-
- 150 гр чоколадо
- 50 гр путер
Подготовка
Нанаимо барс е популарен канадски десерт, кој името го добил по градчето Нанаимо во Бритиш Колумбија, а покасно неговата популарност се проширила и на целиот северноамерикански континент. Настанал во почетокот на педесетите години, но со тек на време претрпувал незначителни измени по количината на составот. Во 1986 год. градоначалникот на Нанаимо распишува конкурс за да се изгласа најдобриот рецепт за Нанаимо барс. Победува рецептот на Џојс Хардкастл, кој се прогласува за најоргинален рецепт за овој десерт.
Растопете ги путерот, шеќерот и какаото. Додадете го јајцето, предходно разматено и мешајте додека не се згусти смесата. Тргнете го садот од оган и вмешајте ги бисквитите, кокосот и бадемите. Истурете ја смесата во калап 20х20 и убаво набијте и израмнете.
За крем делот, убаво изматете го путерот и шеќерот. Постепено додавајте ја слатката павлака и на крај прашокот за пудинг. Матете некои 5 мин., односно додека смесата на стани кремасто воздушеста. Потоа, премачкајте ја врз подлогата и убаво израмнете. Оставете кратко време во фрижидер да се здрви, а во меѓувреме растопете го путерот со чоколадото. Премачкајте одозгора колку можите побрзо и повторно вратете го колачот во фрижидер убаво да стегни.
Исечете на мали правоаглести парчиња и ... уживајте!
*** Со овој рецепт, во оваа прилика, би сакала на сите со најубави желби да ви ја честитам Новата 2014 година, а во меѓувреме нека ви се весели Божиќните празници! Уживајте и бидете така цела година!