Испечати

Видео рецепт: Пица Капричиоза со тесто од Палента

Видео рецепт: Пица Капричиоза со тесто од Палента

Состојки

  • За ТЕСТО ќе ви треба:
  • 160 грама Палента
  • 625 милилитри вода
  • 125 милилитри млеко
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажица маслиново масло
  • За ФИЛ ќе ви треба:
  • 6 парчиња кулен
  • Една рака печурки
  • 3 парчиња шунка
  • Една рака маслинки
  • Една рака сечкана моцарела
  • 5 лажици исечкани домати

Храната без глутен е многу популарна во последно време, и тоа не само кај оние кои се алергични на глутен. Таа многу брзо прераснува во паметен начин на јадење со кое не се внесуваат многу јаглени хидрати и за многу кратко време ќе почувствувате дека со внесувањето на храна која не содржи глутен исчезнува чувството на подуеност. Јадете правилно, изгледајте одлично.

Состојки

За ТЕСТО ќе ви треба:

  • 160 грама Палента
  • 625 милилитри вода
  • 125 милилитри млеко
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажица маслиново масло

За ФИЛ ќе ви треба:

  • 6 парчиња кулен
  • Една рака печурки
  • 3 парчиња шунка
  • Една рака маслинки
  • Една рака сечкана моцарела
  • 5 лажици исечкани домати

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Длабока тава со рачки и Плитка тава.

Подготовка

Чекор 1: Ќе почнеме со подготовка на тестото. Ставете ги Палентата, водата и млекото во тавата и варете постојано мешајќи додека добиете густа смеса. Убаво би било доколку додадете и малку маслиново масло или путер и задолжително убаво зачинете.

Чекор 2: Плитката тава обложете ја со хартија за печење и истурете го тестото. Распоредете го рамномерно по целата тава со тоа што на краевите ќе има малку подебел слој. Потоа ставете го во фрижидер околу 1 час.

Чекор 3: Загрејте ја рерната на 150 степени и печете го тестото 30 минути. Потоа извадете го од рерна и почнете со редење на филот. Ние користиме состојки кои се типични за Капричиоза. Внимавајте да не ставите премногу од состојките или пак премногу течност затоа што ова тесто не е толку цврсто како стандардните теста за пица.

Чекор 4: Ставете ги сите состојки врз тестото и печете уште 25 минути додека убаво да се испече. Оставете ја пицата малку да се олади, исечете и послужете.

Погледнете го видеото: Како да направите украсна машна.

СОВЕТ: Ова тесто за пица се подготвува за 5 минути и нема да заспиете откако ќе се најадете. Исто така, тоа е многу, многу евтино и можете да го подготвите еден ден претходно па да ви послужи како ужина на работа или на излет.