Посна брусница торта
Состојки
- 1 шоља (220мл.) масло
- 2 шољи шеќер
- 3 шољи брашно
- 2 ванили
- 1 пециво
- 100гр. маак
- за преливање
- 1/2 шоља вода
- 1/4 шоља шеќер
- 3-4 лажици ликер по избор (овошен)
- топинг дел
- 150гр. чоколадо
- 2 лажци соја млеко
- 2 лажици масло
- 1 лажица маргарин
- фил
- 150гр. сува брусница сецкана
- 100гр. суво грозје сецкно
- 150гр. ореви сецкани
- 2 пудинзи од ванила
- 500гр. млеко од соја
- 3 лажици шеќер
- 2/3 маргарин
- 100гр. шеќер во прав
- за најгоре глазура од чоколадо
Подготовка
Највкусната торта која ја имам направено досега од фамилијата на посни рецепти вкусна превкусна, ми ја красеше празничната трпеза.
За неа потребно е да се избијат маслото со шеќерот, да се стави од сите продукти за тесто и се тура во број 40 па се печи на 200. Треба да е ладна кога ќе се полева со сладок шербет во кој има овошен ликер.
После се прави глазура и таа се израмнува над кората, треба да е целосно здрвена кога ќе се премачкува филот.
За филот се варат двата пудинзи од ванила и се ладат како и кај сите филови избиен маргаринот со шеќер во прав треба да се измеша со ладен пудинг. Во така спреман фил се ставаат ореви, брусница и суво грозје. Најгоре тортата се завршува пак со иста глазура како првата што ја направив и израмнив над кората.