Солени мафини со гриз и цвекло
Состојки
- 400гр брашно
- 100гр палента
- 150гр гриз
- 1 кесичка пециво
- 200мл зејтин
- 300мл кисела вода
- 1 лажичка сол
- 5-6 резанки цвекло
Подготовка
1. Се мешаат сувите состојки
2. Се додаваат течните состојки. Смесата што ќе се добие не треба да е многу густа, а ни многу течна.
3. Изрендајте го цвеклото и исцедете го
4. По една лажичка од смесата за мафини ставете во калапи, па додадете една до две лажички од ренданото цвекло и прекријте го со уште една лажичка од смесата.
5. Се пече на температура од 200 степени 15-20 мин. (ако рерната ви е со вентилатор, тогаш на 180 степени)
6. Декорирајте ги со сенф, а одозгора наросете оригано и сусам.
Бидејќи не ми се чекаше да се испечат првите за да ги ставам вторите, она што ми остана од смесата го измешав со едно парче цвекло исецкано на коцки и ги ставив во друг калап и ги поросив со сусам. Неверојатно вкусни и крцкави се вторите.