Испечати

Маџарица колач со розен кори

Маџарица колач со розен кори

Состојки

  • 1 паковање (500 гр.) кори за розен или маџарица
  • Фил
  • 1 л. млеко
  • 2 кеси пудинг ванила (бурбон ванила или лешник)
  • 300 гр. шеќер
  • 2 кеси ванилин шеќер
  • 250 гр. маргарин
  • по 100 гр. бело и црно чоколадо за готвење
  • 300 гр. печени и мелени ореви, бадеми или лешници
  • 300 гр. мелени бискоти
  • Глазура
  • 150 гр. чоколада за готвење
  • 75 гр. маргарин
  • 1 лажичка зејтин

Подготовка

 
За корите има рецепт како дома да си ги направите доколку не можете да ги најдете готовите кори.
1. Од млекото одвојте 200 мл. и во него разматете го пудингот, а во преостантите 800 мл. ставете го шеќерот и ванилата, сверете го пудингот на тивок оган за да не ви се згрутчи.
2. Тргнете пудингот и во топол додадете го маргаринот и измешајте да се стопи, поделете го на два еднакви дела.
3. Во едната половина веднаш ставете го белото чоколадо и мешајте додека не се стопи, додајте ги мелените ореви, лешници или бадеми.
4. Во другата половина додадете го црното чоколадо и мешајте додека не се стопи, па додадете ги мелените бискоти.
- Можете и обратно да работите - во белиот фил со белата чоколада да ги ставите оревите, а во кафениот фил бискотите - останува вие да изберете.
5. Земете ја првата кора и ставете на метална подлога или плех - да не се свива. рамно поставете ја. Премачкајте со 6 лажици од кафениот фил, ствете врз филот друга кора, внимателно со рацете измазнете ја, но не притискајте многу за да не ви истече филот. Премачкајте ја кората со 6 лажици од белиот фил, врз него ставете друга кора и повторно измазнете, се така додека не ги потрошите сите кори. Последната кора не се филува.
Веке готовиот колач мора со нешто да го пртиснете и оставете го преку ноќ нека се добро спојат сите кори.
Нека се стегне глазурата и сечете на парчиња во големина која ви одговара на вас.
Наредниот ден спремете ја глазурата ставајки над пареа да се стопи чоколадата со маргаринот и зејтинот. Излијте врз колачот.

Совет
- Мора да користите бела чоколада за готвење, инаку ќе ви биде многу течен белиот фил кој не смее да биде таков, а доколку ви се случи да и по оладувањето е редок- тогаш додадете уште малку мелени бискоти.
- За да имате поголем ефект во контрастот - можете во кафениот фил да додадете и малку какао или чоколада во прав, а за поефектен вкус - додадете и малку рум.
- Кога ги редам корите - лесно со сукалото поминувам преку нив, така се рамномерно спојат.
- Јас на крај одозгора ставам друг рамен плех, па во истиот ставам друга тежина и така го оставам да одстои преку ноќ. (наредам книги во плехот)
Од вака спреманиот колач излегуваат околу 90 парчиња ако ги сечете 4х2 см.