Испечати

Медени срца со суво овошје

Медени срца со суво овошје

Состојки

  • 3 чаши брашно
  • 1 и 1/2 чаши шеќер
  • 2 чаши кисела вода
  • 1 лажиче сода бикарбона (полно)
  • 1 лажица цимет
  • 3 лажици мармалад од сливи
  • 2 лажици мед
  • За полнење и прелевање на медените срца
  • 200 гр чоколадо
  • 10 суви кајсии
  • 4 суви сливи
  • 1 рака суво грозје
  • 1 рака брусница
  • 5-6 суви смокви
  • 5-6 суви киви
  • 5-6 лажици мед

Подготовка

Моите деца многу ги сакаат овие медени срца, па сакав да ви ја прикажам оваа рецепта, можеби и на вас ќе ви се допадне.

1. Ги мешаме брашното, содата бикарбона, киселата вода, мармаладот, шеќерот, медот и циметот, со миксер (може и со лажица). Смесата ја ставаме во тавче на хартија за печење. Тавчето треба да биде големо, најдобро колку што ви е рерната, бидејќи смесата нараснува, за да не ви бидат многу високи медените срца.
2. Сувото овошје го сечкаме на ситно и го мешаме со 5-6 лажици мед.
3. Откако ќе се испече тестото, го оставаме да се лади и потоа со калапче за колачи - срце, ги вадиме колачињата. На нив ставаме од смесата од суво овошје и мед, по половина лажиче.
4. Чоколадото го топиме на пареа или на најтивко на рингла во тенџерче.
5. Срцата со горниот дел ги макаме во чоколадото. Ако сакате можете и со лажичка да ставате чоколадо врз нив. Како ви е полесно, така правете.

Забелешка
Остатоците од тестото можете да ги промешате со мармалад или со медот и сувото овошје...ако ви остане. Чашите се од 150 мл. Во чоколадото, кога го топиме, ставете и 2-3 лажици зејтин.