Бакнежите на Грета Гарбо
Состојки
- 30 цреши или вишни без коски
- 5 лажици рум
- 200 грама чоколадо
- 150 грама шеќер во прав
- 150 грама лешници
- 3 лажици млеко
Подготовка
1. Црешите или вишните ги потопуваме со румот и ги оставаме да отстојат преку ноќ.
2. Следниот ден се цедат и се ставаат во салвета.
3. Лешниците се потпекуваат и се мелат, потоа се замесуваат со шеќерот, млекото и дел од растопеното чоколадо по потреба ( останатиот дел ќе го искористиме за глазура).
4. Смесата се остава малку да се излади за да можат да се формираат топчиња. Во секое топче се втиснува цреша/вишна.
5. Така направените топчиња можат да се направат како бомбици и така да се потопат во растопеното чоколадо или да се сатават во силиконски калапи кои претходно се обложени со чоколадо.