Испечати

Празнични слатки бисквити (Sweet shortbread)

Празнични слатки бисквити (Sweet shortbread)

Состојки

  • 1 1/4 шоља брашно
  • прстофат сол
  • 1/2 шоља омекнат путер
  • 1/3 шоља шеќер
  • 1 кесичка бурбон ванилин шеќер
  • 1/2 шоља сува брурница, исечкана
  • 1/4 шоља сечкани фu2018стаци
  • 1/4 шоља крупно сечкани печени лешници

Подготовка

Путерот изматете го пенасто со миксер. Додадете ги двете врсти на шеќер па матете уште наредни 2-3 минути.
Брашното помешајте го со солта, додадете кон путерот и на крај ставете ги брусницата, ф‘стаците и лешниците. Месете додека да добиете компактна смеса која ќе може лесно да се оформува. Доколку смесата ви се гледа премногу сува, додадете 1-2 лажици вода.

Обложете еден калап за векни со проѕирна фолија (јас го користев Делимано калапот за векни). Краевите од фолијата нека излегуваат од рабовите на калапот. Ставете ја смесата внатре и убаво израмнете ја одозгора. Покријте со фолијата и ставете во фрижидер 2 часа да се стегне.
Рерната загрејте ја на 160° и во плехот од рерната ставете хартија за печење.

Извадете го тестото од калапот и отстранете ја фолијата. Сечете парчиња со дебелина од околу 1см. и редете ги во плехот. Печете ги околу 20 мин. Откако ќе се испечат оставете ги во плехот додека да се оладат па послужете.