Испечати

Посна торта - Султанија

Посна торта - Султанија

Состојки

  • 15 лажици вода
  • 12 лажици брашно
  • 15 лажици гриз
  • 200гр. сечкан орев
  • 300гр. бело суво грозје
  • 5 рендани јаболка
  • 1 лајче сода
  • 2 кесички ванила
  • за Шербет
  • 2 шољи вода
  • 1 шоља шеќер

Подготовка

Едноставна парена торта, изобилува со сушено грозје, сочна.

Во сад се ставаат водата, шеќерот и гриз, брашно да се измешаат. Во нив се додаваат остатокот од состојките, густата смеса се става во тавче бр.40 (правоаголник) и се остава да стои 1 час. После се остава во рерна на 200 да се печи 40 мин. обавезно прекријте со хартија откако запечи,така нека се допекува.

Настрана се вари шербетот.
Тортата треба да е ладна, а шербетот кој ќе го ставате млак. Најгоре премачкајте танок слој мармалад по избор и додатно сечкани ореви,сладете се.