Чили кон карне
Состојки
- 1 голема главица кромид
- 1 чешне лук
- 1 мало чили пиперче
- 500гр. телешко мелено месо
- 3 лажици доматна паста
- 1 конзерва (400гр.) пасирани домати
- 1 лажиче кумин
- 1 лажиче орегано
- 3 ловоров лист
- сол, бибер
- 250мл. бистра телешка супа
- 1 конзерва (285гр.) пченка
- 1 конзерва (250гр.) црвен грав
Подготовка
Кромидот и чилито ситно исечкајте ги. Во едно тенџере ставете малку зејтин, испржете го најпрво кромидот. Кога ќе почне да зацрвенува ставете го месото, чилито и потиснатиот лук. Пржете со повремено мешање за убаво да го иситните месото и додека да добие убава кафена боја.
Додадете ја доматната паста, кратко пропржете, налејте ја супата и пасираните домати (јас користев домашно доматно пире приготвено по рецептот на Даниела Џогова). Ставете го ловоровиот лист, посолете, добро побиберете и додадете ги останатите зачини. Намалете ја температурата, поклопете со капак и оставете 15 минути така да се крчка. Повремено промешувајте.
На крај, додадете ги претходно исцедени пченката и гравот па варете уште 5 минути.
Послужете топло со чабата.
Убаво е подгреано на ниска температура и наредниот ден, а може и да се замрзне ако направите поголема количина.