Солена торта со виршли
Состојки
- 8 виршли
- 6 јајца
- 200мл. јогурт
- 2 шолји брашно (од 250мл)
- 1 филџан (125мл) масло за јадење
- 200гр. сирење
- 1 прашок за печиво
- малку масло за јадење
- по потреба сол и црн пипер
Подготовка
Во подлабок сад кршиме 2 јајца и ги матиме со жица. Во садот ги додаваме и маслото, јогуртот, прашокот за печиво и прашното и мешаме со жица додека смесата не стане хомогена.
Во друг сад го ставаме сирењето и го дробиме со вилушка. Во садот кај сирењето ги додаваме и преостанатите 4 јајца и мешаме со жица за матење.
Правоаголната тава за печење ја намрсуваме со масло за јадење и во тавата го додаваме тестото. Врз тестото ги редиме виршлите и ги преливаме со мешавината од јајца и сирење.
Печеме во рерна 40 минути на 200 степени.
Добар апетит!