Испечати

Видео рецепт: Потпечени Тестенини Карбонара

Видео рецепт: Потпечени Тестенини Карбонара

Еве една новина во подготвувањето на класичен италијански оброк – Потпечени тестенини Карбонара. Прво ги вариме тестенините, па потоа ги ставаме во сосот и ги печеме како пита. Во Делимано Ростер тавата оваа пита ќе добие крцкава кора.

Состојки

  • 400 гр. тестенини машнички
  • 2 чешниња лук
  • 8 парчиња сланина
  • 5 јајца
  • 300 мл. павлака за готвење
  • 3 млади кромитчиња
  • 120 гр. пармезан

Ќе ви треба и:

  • Маслиново масло, сол и бибер

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Тава за пржење, Длабок сад со рачки и Ростер.

Подготовка

Чекор 1: Прво варете ги тестенините во солена вода додека да се сварат околу 80-90%.

Чекор 2: Исечкајте ги лукот и сланината и пропржете ги во маслиново масло за да се ослободи вкусот и да излезе маснотијата од сланината.

Чекор 3: Ситно исечкајте го кромидот, исцедете ги тестенините и ставете ги во Ростер тавата. Додадете ги сланината и лукот.

Чекор 4: Во меѓувреме изматете ги јајцата и додадете ја павлаката и пармезанот. Со оваа смеса прелијте ги тестенините. Доколку сакате можете да додадете и повеќе пармезан. Печете 10 минути на 180 степени или додека горниот дел не стане крцкав.

СОВЕТ: Печените тестенини послужете ги во чинија како пита и украсете со исечкан магдонос – парче од ова јадење можете да однесете следниот ден и на работа.