Чоколадна торта потопена во чоколадно млеко
Состојки
- коре (мерки се за една, а печеме 2 кори )
- 3 јајца
- 3 лажици брашно
- 6 лажици шеќер
- 2 лажици какао
- 1/2 кесичка прашак за пециво
- 100мл млеко
- 50мл зејтин
- прелив за корите
- 200мл чоколадно млеко
- фил 1
- 600мл слатка павлака
- 300г чоколадо
- фил 2
- 200мл слатка павлака
- чоколадна глазура
- 100 г чоколадо
- 3 лажици зејтин
Подготовка
Кора
- Ги мешаме сите состојки и печеме 2 кори на 180 степени околу 15 мин, изладените кори ги пресечуваме уште на половина така да добиеме 4 кори
Фил 1
- Слатката павлака и чоколадото ги топиме на ниска температура се додека не се растопи чоколадото, оставаме да се излади и со миксер мешаме да добиеме густ крем
Фил 2
- Слатката павлака ја изработуваме со миксер
филување
- Филуваме кора, фил 1, кора, фил 2, кора, фил 1, кора, фил 1
- Од горе преливаме со чоколадната глазура - топиме чоколадото со зејтин