Торта Алегра
Состојки
- кора (мерките се за една, а правиме 2 такви)
- 2 јајца
- 3 лажици шеќер
- 4 лажици брашно
- 4 лажици зејтин
- 5 лажици млеко
- 2 лажици какао
- 1 мала лажица прашок за пециво
- 1 голема лажица мармелада
- фил од вишњи
- 1 тегла компот од вишњи
- 1 пудинг шумско овошје
- фил од чоколадо
- 600мл млеко
- 2 пудинга од чоколадо
- 125 г маслац или маргарин
- 100мл слатка павлака(разматена)
- 100 г чоколадо
- 6 лаж. шеќер
- декорација
- 1 кесичка шлаг пена
Подготовка
Корите
- Ги матиме сите состојките и ги печеме во плех бр 22, двете кори ги пресечуваме на пола и добиваме 4 кори
Фил од вишњи
Вишњите од компот заедно со сокот ставаме да се варат во тенџерето, кога ќе зовријат го додавеме пудингот врел. Фил нанесуваме на двете кори и оставаме да се излади
Фил од чоколадо
- Од млекото ќе оделиме неколку лажици и матиме со пудингот, остатокот од млекото го ставаме да се вари заедно со шеќерот. Кога е млекото зовриено го додаваме пудингот и вариме неколку минути
- Во изладено додаваме маргаринот и слатката павлака(изработена)
Филуваме
Кора со фил од вишњите, кора со фил од чоколадо, кора со вишњите и од горе кора со чоколадо.
Декорација е со шлаг пена