Испечати

Пилешки џигерчиња со кромид и соја сос

Пилешки џигерчиња со кромид и соја сос

Состојки

  • 400гр. пилешки џигерчиња
  • 3 главици кромид
  • 2 суви пиперки
  • 1 помало стебленце целер
  • 1/2 лажичка чили во прав
  • 2 лажици соја сос
  • по потреба сол, црн бибер, масло
  • За пире
  • 500гр. компири
  • 20гр. путер
  • 120-150мл. млеко
  • 1 лажица копар
  • по потреба мешан сув зачин

Подготовка

Џигерчињата измијте ги и ставете ги во вода да се обарат.
Кромидот исецкајте го на покрупни коцки.
Исецкајте ги на покрупни парчиња пиперките и целерот.
Ставете ги во тава со масло, додајте ги обарените џигерчиња и ставете да се запржат.
Откако ќе се запржат посолете ги, наросете мелен црн бибер, налејте ја водата и оставетена тивок оган да се динста.
Во текот на динстањето додајте го чилито во прав и соја сосот.
Ако има потреба налејте уште малку вода.

Пире
Компирите излупете ги, сварете ги и испасирајте.
Додајте го стопленото млеко, путерот, копарот и мешан сув зачин.
Убаво измешајте додека путерот се растопи и послужете со приготвените џигерчиња.