Пилешки џигерчиња со кромид и соја сос
Состојки
- 400гр. пилешки џигерчиња
- 3 главици кромид
- 2 суви пиперки
- 1 помало стебленце целер
- 1/2 лажичка чили во прав
- 2 лажици соја сос
- по потреба сол, црн бибер, масло
- За пире
- 500гр. компири
- 20гр. путер
- 120-150мл. млеко
- 1 лажица копар
- по потреба мешан сув зачин
Подготовка
Џигерчињата измијте ги и ставете ги во вода да се обарат.
Кромидот исецкајте го на покрупни коцки.
Исецкајте ги на покрупни парчиња пиперките и целерот.
Ставете ги во тава со масло, додајте ги обарените џигерчиња и ставете да се запржат.
Откако ќе се запржат посолете ги, наросете мелен црн бибер, налејте ја водата и оставетена тивок оган да се динста.
Во текот на динстањето додајте го чилито во прав и соја сосот.
Ако има потреба налејте уште малку вода.
Пире
Компирите излупете ги, сварете ги и испасирајте.
Додајте го стопленото млеко, путерот, копарот и мешан сув зачин.
Убаво измешајте додека путерот се растопи и послужете со приготвените џигерчиња.