Испечати

Шницли со сос од праз

Шницли со сос од праз

Состојки

  • 4 свински шницли
  • 2 лажички сенф
  • по потреба мешан сув зачин и црн бибер
  • Сос
  • 1 помал страк праз
  • 150мл. неутрална павлака за готвење
  • 1 сува пиперка
  • по потреба сол, масло,вода
  • И уште
  • 200гр. свежи шампињони

Подготовка

Премачкајте ги шницлите со сенф, посипете со мешан сув зачин и црн бибер и ставете ги да се пржат во малку масло.
Откако ќе бидат скоро готови додајте ги исецканите шампињони.
Во друга тава ставете малку масло и додајте ги сецканиот праз и сецканата сува пиперка.
Посолете и оставете да се запржи, а потоа додавајте постепено вода додека празот убаво омекне.
Испржениот праз префрлете го во блендер, додајте ја павлаката и убаво изблендирајте.
Во чинија за сервирање ставете ги шницлите, премачкајте ги со сосот и ставете од пропржените печурки.
Послужете ги со свежа или компир салата.