Испечати

Таљатели со пиперка и ракчиња

Таљатели со пиперка и ракчиња

Состојки

  • 200 гр таљатели
  • 250 гр ракчиња
  • 1 голема месната црвена пеперка
  • 1/2 мала главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 2-3 лажици магдонос
  • 50 мл бело вино
  • 250 мл вода
  • 5-6 лажици маслиново масло
  • по потреба сол и бибер
  • 200 мл павлака за готвење

Подготовка

Пиперката исчистете ја од семето и исечете ја на резанки. Кромидот и лукчето ситно исецкајте ги и сите заедно пропржете ги на маслиновото масло 2-3 минути малку да омекнат. Потоа додајте ги ракчињата, виното и водата. Додајте сол и бибер по вкус.
Оставете ги да варат 10-15 минути на среден оган додека течноста испари. При крај на варењето додајте го и магдоносот.
Во меѓувреме ставете ги да се сварат таљателите во зовриена посолена вода. Потоа исцедете ги и додајте ги во ракчината. Додајте ја павлаката, измешајте ги и послужете ги.