Колач со гриз и рикота
Состојки
- 1/2 литар млеко
- 125мл. вода
- 25гр. путер
- 250гр. шеќер
- 1 ванила
- 3 јајца
- 125гр. гриз
- 250гр. рикота
- 3 лажици сируп од цреши
Подготовка
Загрејте го млекото со водата и путерот.
Додајте половина од шеќерот и ванилата.
Оставете да дојде до зовривање.
Откако ќе зоврие додајте го гризот и мешајте додека смесата се згусти.
Тргнете го тенџерето од оган и додајте ги претходно изматените јајца со другата половина од шеќерот.
Додајте ја и рикотата и убаво со мешање соединете ја смесата.
Претурете ја вака подготвената смеса во округол калап со обрач обложен со хартија и печете на 180 степени, 40 минути.
Откако ќе се испече оставете да се излади и посипете со сируп од цреши.